Καλώς ήλθατε !

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σύντομη ιστορία της Μόδας


Πολύ παλιότερα, λοιπόν, κατά το έτος 2.000.000 π.Χ. πιστεύουμε πως έχουμε τις πρώτες πληροφορίες για τον πρώτο άνθρωπο, τον κατά κόσμο Homo Ηabilis. Για αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορούμε να πούμε πολλά, μάλλον ήταν κάτι μεταξύ πιθήκου και ανθρώπου αφού καλά καλά δεν περπατούσε στα δύο. Κατά το έτος 1.500.000 π.Χ. έχουμε την εμφάνιση του Homo Εrectus. Αυτό το πρώτο είδος ανθρώπου, ακατέργαστο ακόμη ίσως και από το θεό, δεν σκάμπαζε και πολύ από μόδα. Τότε η ενδυμασία αποσκοπούσε κυρίως στην προστασία από τα στοιχεία της φύσης, ενώ τα διάφορα οστέινα περιδέραια αποτελούσαν λάφυρα των άξιων κυνηγών. Βέβαια τα δωράκια δεν έλειπαν από τις κυρίες για καλόπιασμα. Αυτή είναι και η πρώτη εισαγωγή του ερωτικού στοιχείου στην ένδυση. Τα ίδια συνεχίστηκαν και μετά το έτος 500.000 π.Χ. όπου τοποθετείται ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ο οποίος έφτιαχνε πιο κατεργασμένα ενδύματα καθώς ζούσε σε οργανωμένες κοινωνίες. Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες και περί το έτος 40.000 π.Χ. άλλαξε και ο άνθρωπος και έκανε την εμφάνισή του ο Homo Sapiens. Αυτού του είδους άνθρωποι είμαστε και εμείς για αυτό εδώ δώστε ιδιαίτερη προσοχή.


Προερχόμενος από τη φτωχή παράδοση των προκατόχων του ο Σοφός άνθρωπος βρήκε μόνο ελαφρώς κατεργασμένα δέρματα ζώων και πέτρινα και οστέινα κοσμήματα με κοινωνική και θρησκευτική σημασία. Για παράδειγμα ο αρχηγός της φυλής φόραγε ένα συγκεκριμένο κολιέ που δινόταν από αρχηγό σε αρχηγό. Το ίδιο συνέβαινε και με τους Ιερείς, οι οποίοι πρώτοι χρησιμοποιούν φτερά ως αξεσουάρ στην ένδυσή τους. Σιγά σιγά ο άνθρωπος προόδευσε. Οι γυναίκες άρχισαν να αποτελούν σημαντικό ρόλο μέσα στις οργανωμένες κοινωνίες και άρχισαν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη ζωή. Άρχισαν να φλερτάρουν τους δυνατούς κάθε φυλής και νά τα αρώματα από τα λουλούδια και νά τα μακιγιάζ και νά τα κομμωτήρια. Άρχισαν να φτιάχνουν αραχνοΰφαντα φορέματα με χρυσές ρίγες. Επίσης άπειρου κάλους κοσμήματα χρυσά και άλλων υλικών σώζονται από εκείνη την εποχή (Αρχ.Μουσ.Αθηνών). Βέβαια η ανδρική μόδα εξελίχθηκε σε άκρως πολεμική με τις πανοπλίες, τις περικεφαλαίες, τις περικνημίδες, τις ασπίδες. Η επικράτηση του αισθησιασμού και της επιζήτησης του ωραίου ήταν ολοκληρωτική.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είχε η μόδα μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Από εκείνο τον αιώνα, όμως, άρχισε μια μικρή κάμψη. Η επιστήμη και τα αγαθά του νου περιόρισαν κάπως την παντοκρατορία που είχε ο ερωτισμός στη μόδα και, θέλετε λίγο οι πόλεμοι που εξαχρείωσαν τα αισθήματα, λίγο η εμφάνιση του χριστιανισμού που ισορρόπησε τα ήθη, η μόδα περιορίστηκε σε απλούς χιτώνες και λιτά κοσμήματα. Βεβαίως οι πλούσιοι κάθε εποχής πάντα κάνουν αυτό που θέλουν και διατήρησαν τα χρυσοστόλιστα ενδύματα. Στην εποχή του Βυζαντίου κυριαρχούσε η μόδα που ήθελε τα ρούχα μακριά για να διώχνουν τους πειρασμούς. Από εδώ προέρχεται και η μόδα των κληρικών. Για το ότι το χρώμα των ιερών Αμφίων είναι μαύρο αδυνατώ να πω ποιος είναι ο λόγος, πάντως δίνει την εικόνα που θα είχε η ζωή δίχως τον έρωτα. Εδώ όμως εμφανίζεται σιγά σιγά το καπέλο ως αξεσουάρ της ένδυσης ανδρών και γυναικών. Προφανώς αυτός ο σεμνοτυφισμός ανάγκαζε τους απανταχού ερωτευμένους στην απόκρυψη της ταυτότητάς τους από το φθονερό ηθικό κοινωνικό σύνολο. Στην Ευρώπη που σιγά σιγά παίρνει ενεργό μέρος στην ιστορία η μόδα βρίσκεται ακόμα σε εποχές προϊστορικές. Η καινοτομία της εποχής, όμως, φαίνεται στη γυναικεία μόδα όπου για πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση της ζώνης αγνότητας. Αυτή η ζώνη είναι ένα μεταλλικό κατά κάποιο τρόπο εσώρουχο που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν έρωτα. Η μόδα, όπως ήταν λογικό, πήρε νέα αλματώδη ώθηση. Γνωστά τα φορέματα της εποχής του Λουδοβίκου, όπου κάνουν την εμφάνισή τους και τα πλέον αισθησιακά εσώρουχα, οι ζαρτιέρες, τα κομπινεζόν, τα μεσοφόρια και τα καλσόν. Να μην αναφέρουμε δε τα νέα αρώματα που εμπλουτίστηκαν με νέα συστατικά από τις αποικίες. Η γαλλική μόδα εκεί οφείλει την μεγάλη σημερινή της καταξίωση. Το παντελόνι εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο από την Ευρώπη. Βέβαια μερικοί επέμειναν κάμποσο στις παραδοσιακές φουστανέλες, οι οποίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα.
Πηγή :  http://www.raptiki.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου